Gå direkt till innehåll
Camfil Hållbarhetsrapport 2023: Ren luft för en hållbar framtid

Pressmeddelande -

Camfil Hållbarhetsrapport 2023: Ren luft för en hållbar framtid

Stockholm, Sverige, 23 april 2024 Med 60 år i filterbranschen står Camfil fortsatt stolta och engagerade i åtagandet att leverera ren luft som skyddar människor, processer och planeten. Ett åtagande som företaget tar på största allvar då behovet är stort och livsavgörande. Världshälsoorganisationen (WHO) belyser det faktum att 99% av den globala befolkningen idag andas ohälsosam luft. I Camfils hållbarhetsrapport 2023 illustreras hur Camfil stöttar denna vetenskap och arbetar för att ren luft borde vara en mänsklig rättighet.

Mark Simmons, VD och koncernchef för Camfil, säger: " I sex årtionden har vi förespråkat teknik och forskning för ren luft. Nu siktar vi mot en grönare framtid och fokuserar ännu mer på våra produkters miljöpåverkan. Genom vårt nya ramverk inom hållbar utveckling och framtagning av livscykelanalyser, säkerställer vi att varje andetag av frisk luft som vi levererar genomsyrar hållbarhet."

Som en betydande milstolpe år 2023 implementerades ett nytt ramverk för hållbarhet inom Camfils operationella processer, som betonar resan mot att uppnå nettonollutsläpp. Detta ramverk bygger på fyra pelare:

  1. Ren luft överallt
  2. Omtanke om människor
  3. Ren verksamhet
  4. Bevarande av resurser

Denna strategiska riktning fungerar som en ledstjärna för nuvarande och framtida initiativ. I löftet att följa FN:s globala utvecklingsmål för femton år sedan, bekräftade Camfil sitt åtagande 2023 genom att ansluta sig till initiativet Science-Based Targets initiative (SBTi). Detta ligger i linje med Parisavtalet och innebär att sätta upp mål för minskning av växthusgaser baserat på klimatforskning.

För att ytterligare förbereda sig för kommande lagstiftning genomförde Camfil en grundlig inventering av sina fabriker och verksamheter i världen för att bedöma det miljömässiga fotavtrycket och förbereda för att linjera med EU:s direktiv om företags hållbarhetsrapportering (CSRD).

2023 var även året då ytterligare CSR-bedömningar genomfördes och moderbolaget Camfil AB anslöt sig till EcoVadis hållbarhetsbedömning. Anne-Marie von Salis, vice vd för hållbarhet på Camfil, kommenterade: "Att ansluta sig till EcoVadis-programmet speglar vårt fortsatta åtagande och vår ansvarsskyldighet att transparent redogöra för vårt hållbarhetsarbete. Genom EcoVadis kan vi mäta vår prestanda, identifiera områden för förbättring och visa framsteg för våra intressenter."

Bild: Anne-Marie von Salis, Vice President Sustainability för Camfil.


Uppnådda hållbarhetsinsatser under 2023:

  • 26% ökning av försäljningen av filter med energiklassificering A eller A+ enligt Eurovent.
  • 110 ton CO2-besparing genom att flytta transporten från väg till intermodal transport i USA.
  • LED-belysning antagen i tre produktionsanläggningar, vilket sparar 540 MWh årligen.
  • Byte till Geo-exchange kylsystem i anläggningen Camfil Malaysia, vilket sparar 840 MWh årligen.
  • 13% CO2-minskning per låda genom att optimera transportlådorna.


Följande produktinnovationer visar också på Camfils engagemang för hållbarhet:

  • TurboPulse: Innovativ teknik för pulsfilter med 20% lägre initialt tryckfall.
  • CamCarb XG: Produktutveckling inom molekylärfiltrering för skydd mot gasformiga molekyler, minskar energiförbrukningen med upp till 35%.
  • AirImage-COR: Korrosionsövervakning i realtid som hjälper kunderna att minska sitt miljöavtryck samt skydda känslig elektronik och annan utrustning innan det är för sent.

Camfils hållbarhetsresa mot att förbättra inomhusluftens kvalitet linjerar med företagets vision: Ren luft - En mänsklig rättighet. Detta driver Camfil att kontinuerligt sträva efter hållbara lösningar som inte bara skyddar vår planet, utan också säkerställer den grundläggande rätten till ren luft för alla.

Ladda ner 2023 Hållbarhetsrapport (ENG): Sustainability Report 2023

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Camfil har hjälpt människor att andas renare luft i över sextio år. Som en ledande tillverkare av premiumlösningar tillhandahåller vi produkter och system för luftfiltrering och kontroll av luftföroreningar. Filtreringslösningar som ger ökad produktivitet hos personal och processutrustning, minimerar energianvändning och gynnar människors hälsa samt miljön.

Vi är övertygade om att de bästa lösningarna för våra kunder också är de bästa lösningarna för vår jord. Från konstruktion till leverans och genom hela produktlivscykeln överväger vi miljöpåverkan på människor och världen omkring oss. Genom vår strategi för problemlösning, innovativ design, noggrann processtyrning och kundfokus är målet att spara mer, använda mindre och hitta bättre metoder – så att vi alla kan andas renare luft.

Camfil-koncernen har sitt huvudkontor i Stockholm och har 30 produktionsenheter, sex R&D center, försäljningskontor i fler än 35 länder, 5.700 anställda och växer fortfarande. Vi är stolta över att hjälpa kunder i många olika industrier och i andra verksamheter över hela världen.

Se hur Camfil kan hjälpa dig att skydda människor, processer och miljön på vår hemsida www.camfil.se.

Kontakter

Åsa Lidström

Åsa Lidström

Sustainability & Quality Manager Quality and Environmental +4615653728
Emmy Koivisto

Emmy Koivisto

Presskontakt Director Marketing Camfil Sweden Marketing & Communications 015653602

Relaterat innehåll