Gå direkt till innehåll
Camfil startar tillverkning av säkra andningsskydd i Sverige
Camfil startar tillverkning av säkra andningsskydd i Sverige

Pressmeddelande -

Camfil startar tillverkning av CamProtect, säkra andningsskydd producerade i Sverige

I många år har Camfil försett bland annat sjukhus och vårdinrättningar med filter- och ventilationslösningar till allt från operationssalar, laboratorier, mottagningsrum och intensivrum till apotek. Sjukhusmiljöer är alltså redan ett kompetensområde.

– Vi har en djup kunskap om luftfiltrering och tillverkning av filter. Vi använder nu denna expertis inom ett nytt applikationsområde och ser detta som en möjlighet att stötta samhället. Vi vill vara med och bidra till att minska risken för spridning av covid-19 och skydda våra vardagshjältar, vårdpersonalen, och andra som dagligen jobbar i en utsatt miljö, säger Torbjörn Bäck, VD Camfil Norra Europa.

Internt samarbete gjorde tillverkningen möjlig

Idén att tillverka andningsskydd dök upp på flera platser inom Camfil då kunskapen om ren luft och filter är stor i de över 30 länder där man är verksam. Idéer om skydd utvecklades i bland annat Malaysia, Spanien, Slovakien och Sverige. Projektet fick fart genom Camfils Globala Tech Center i Trosa, Sverige. Man tog tillsammans med den svenska verksamheten fram en prototyp av ett andningsskydd och började testa detta i laboratoriet. Eftersom andningsskydd inte ingår i Camfils ordinarie tillverkning drog man igång ett storskaligt internt arbete för att komma igång. Produktutveckling inom filterindustrin tar vanligtvis flera månader, ibland år, så det krävdes hårt arbete för att ställa om produktionen och samtidigt hitta

samarbetspartners och leverantörer som kunde hjälpa till att göra idén till verklighet så fort som möjligt. Behovet stämdes under vägen av med sjukvården för att få fram en bra produkt och för att planera för leveransbehov.

Testdocka i labbet i Trosa där andningsskydd testas

Testdocka i labbet i Trosa där andningsskydd testas

Testar andra tillverkares andningsskydd

De senaste veckorna har Camfil även hjälpt Karolinska Universitetssjukhuset och andra instanser inom vården att testa andra tillverkares andningsskydd. Snart 60 olika skydd har testats både en och flera gånger. Detta för att säkerställa att de skydd som i slutändan köps in av vården håller den kvalitet och standard som krävs för att öka säkerheten hos de anställda. Bara de andningsskydd som uppfyller alla kraven ska användas i sjukhusets verksamheter. Den vanligaste testmetoden för andningsskydd testar hur stor mängd partiklar som släpps igenom skyddet. I Camfils labb går det även att bryta ner per partikelstorlek.

Svensk tillverkning bidrar till leveranssäkerhet

Karolinska Universitetssjukhuset och Region Stockholm köper redan idag in olika typer av luftfilter för ventilation från Camfil genom olika samarbetspartners. När de fick höra att Camfil gjort en andningsskyddsprototyp åkte de genast till Trosa för att få en demonstration. Efter mötet var man överens om att Camfil skulle se vidare på en möjlig produktion av andningsskydd och att företaget skulle testa redan inköpta skydd åt Region Stockholm och Karolinska. Att tillverkningen sker i Sverige bidrar till högre leveranssäkerhet.

100 000 skydd per vecka ger jobb tillbaka för varslade fabriksarbetare

Camfils prototyp av andningsskydd har testats i labbet med mycket bra resultat. Den har även, i olika versioner, testats av personalen på Karolinska Universitetssjukhuset, som varit mycket positiva. Nu är produktionen i full gång och målet är att förse region Stockholm med 100 000 CamProtect andningsskydd per vecka till att börja med. Förhoppningen är att inom en snar framtid även kunna bistå med skydd till övriga regioner i Sverige. Inför tillverkningsstarten tog man kontakt med både gamla och nya samarbetspartners för att kunna sätta igång så snart som möjligt. Detta har lett till att flera varslade arbetstillfällen har kommit tillbaka.

Vi är experter på att rena luft med hjälp av de filter vi utvecklar och tillverkar och vi har en enorm kunskap och expertis inom området. Vi har forskning, utveckling, labb och tillverkning i Sverige och vi har viljan och inställningen att allt är möjligt! Vår fantastiska personal har jobbat dag och natt för att få detta att bli till verklighet och vi har nu startat tillverkningen av CamProtect andningsskydd i Sverige. Nu kan vi förse sjukvården med säkra skydd och bidra till minskad smittspridning, säger Torbjörn Bäck, VD Camfil Norra Europa.

Bild på Pauline Rylander Hagson, Omvårdnadschef THIVA Karolinska Universitetssjukhuset, med CamProtect andningsskydd från Camfil. 

För mer information besök www.camfil.se/andningsskydd, eller kontakta:


Torbjörn Bäck
VD Camfil Norra Europa
Tel: +46 76 110 9177
torbjorn.back@camfil.com
Kenny Hedlund
Forsknings- och utvecklingschef Europa
Tel: +46 72 217 2055
kenny.hedlund@camfil.com
Emelie Gessner Gozzi
Marknadschef Norra Europa
Tel: +46 70 299 6275
emelie.gessner@camfil.com


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


I över ett halvt sekel har Camfil hjälpt människor att andas ren luft. Som ledande tillverkare av renluftslösningar av premiumklass, förser vi med kommersiella och industriella system för luftrening och stoftavskiljning som förbättrar produktivitet och utrustning, minimerar energianvändning och gynnar människors hälsa och miljön. Vi är övertygade om att de bästa lösningarna för våra kunder också är de bästa lösningarna för vår planet. Det är därför vi i varje steg på vägen - från design till leverans och över hela livscykeln - överväger effekterna av vad vi gör både för människor och i världen runt omkring oss. Genom ett nytt tillvägagångssätt för problemlösning, innovativ design, exakt processkontroll och ett starkt kundfokus strävar vi efter att spara mer, använda mindre och hitta bättre lösningar - så vi alla kan andas lättare.

Camfil-gruppen har sitt huvudkontor i Stockholm och har 29 produktionsenheter, 6 R&D-center, lokala försäljningskontor i 30 länder, cirka 4 500 anställda och växer stadigt. Vi är stolta över att hjälpa kunder i en mängd olika industrier och i andra verksamheter över hela världen. För att upptäcka hur Camfil kan hjälpa dig att skydda människor, processer och miljö, besök oss på www.camfil.se.

Kontakter

Emmy Koivisto

Emmy Koivisto

Presskontakt Director Marketing Camfil Sweden Marketing & Communications 015653602