Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Camfil avser att stänga Resemas verksamhet i Tranås och Aneby

Idag, 31 augusti har ledningen för Camfil Svenska AB informerat om att planer finns att stänga Resema AB:s verksamhet i Tranås och Aneby. Camfil Svenska AB har därmed kallat de fackliga parterna till förhandling gällande nedläggning.

Under året har Camfil Svenska AB utvärderat verksamheten inom Resema AB. Analysen visar att maskinteknik, material och effektivitet måste utvecklas avsevärt för att erhålla kostnadskonkurrenskraften i en ständigt utsatt marknad. För att vara ledande i framtiden behövs stora förändringar som inte går att utföra på ett tillräckligt lönsamt och konkurrenskraftig sätt i Resema AB:s verksamheter i Tranås och Aneby. Resema AB med 36 anställda och cirka 80MSEK (2021) i omsättning, är fokuserad på utveckling och tillverkning av luftfilter.

Camfil ser att bästa alternativet framåt är att koncentrera tillverkningen av filter i Sverige till sin huvudanläggning i Trosa. Detta skulle ge bättre samordning mellan funktioner, högre kvalitet och harmonisering av produkter och nödvändig effektivitet. Vi har utvärderat andra möjligheter men vår analys visar att detta är det enda konkurrenskraftiga alternativet för en stark och värdeskapande tillväxt.
Majoriteten av medarbetarna på Resema AB i Tranås och Aneby har funnits med i många år och detta har varit ett svårt beslut för oss att fatta. 

”På en ständigt konkurrensutsatt marknad blir tillväxt och värdeskapande allt mer viktigt och vi tvingas avveckla de mindre lönsamma delarna av verksamheten. Vi har utvärderat andra möjligheter men vår analys visar att detta är rätt alternativ” säger Fredrik Malmgren, VD Camfil Svenska AB.

Ämnen


I mer än ett halvt sekel har Camfil hjälpt människor att andas renare luft. Som en ledande tillverkare av premiumlösningar tillhandahåller vi allmänventilation och industriella system för luftfiltrering och kontroll av luftföroreningar. Filtreringslösningar som ger ökad produktivitet hos personal och processutrustning, minimerar energianvändning och gynnar människors hälsa samt miljön. Vi är övertygade om att de bästa lösningarna för våra kunder också är de bästa lösningarna för vår jord. Från konstruktion till leverans och genom hela produktlivscykeln överväger vi miljöpåverkan på människor och världen omkring oss. Genom vår strategi för problemlösning, innovativ design, noggrann processtyrning och kundfokus är målet att spara mer, använda mindre och hitta bättre metoder – så att vi alla kan andas renare luft.

Camfil-koncernen har sitt huvudkontor i Stockholm och har 30 produktionsenheter, sex R&D center, egna försäljningsbolag i 30 länder, 4 800 anställda och växer fortfarande. Vi är stolta över att hjälpa kunder i många olika industrier och i andra verksamheter över hela världen. För att upptäcka hur Camfil kan hjälpa dig att skydda människor, processer och miljö, besök oss på www.camfil.se.

Kontakter

Fredrik Malmgren

Fredrik Malmgren

Managing Director Management